تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس در ورزش

تفاوت بین اعتماد به نفس و عزت نفس در ورزش چیست؟

اعتماد به نفس یعنی:

داشتن یک مهارت خاص +

داشتن تصایر ذهنی درست نسبت به اجرای درست آن مهارت +

داشتن باور و احساس درست نسبت به اجرای درست آن مهارت در شرایط مختلف

مثلا من در شنا کردن اعتماد به نفس بالایی دارم برای همین هم مهارت شنا کردن در آبهای عمیق دارم، هم تصاویر ذهنیِ درستی نسبت به اجرای مهارت هایم در شنا کردن دارم و هم باور دارم و احساس می کنم که در هر شرایطی می توانم بهترین شنا را انجام دهم. حالا هر کدام از این موارد نداشته باشم باید به شدت روی آن کار کنم. حالا اگر یکی از این سه مورد (مهارت، تصاویر ذهنی درست، باور و احساس) را نداشته باشم یعنی اعتمادم نسبت به خودم کاهش می یابد یا از دست می رود.

اما من در تنیس اعتماد به نفس ندارم چون مهارت کافی ندارم. و اگر کسی که مهارت نداشته باشد اما احساس کند که یک تنیسور فوق العاده است، در واقع آن احساس و باور فقط یک توهم است.

اجازه دهید یک مثال واضح برای شما بزنم که شاید بارها دیده باشید: کسانی که تازه رانندگی را یاد می گیرند و تازه می دانند که گاز و ترمز و کلاچ و دنده چه کارهایی انجام می دهند، آن وقت این توهم را دارند یا به زعم خودشان این اعتماد به نفس را دارند که می توانند در خیابان ها و جاده های شلوغ هم می توانند به خوبی رانندگی کنند. اما آنها باید خیلی بیشتر روی مهارت های رانندگی با تصاویر ذهنی درست کار کنند. یا حالت بلعکس، بعضیا هستند که مهارت خیلی خوبی در رانندگی دارند اما هنوز باور درستی نسبت به مهارت خودشان ندارند یا تصاویر تصادف به ذهن شان می رسد و اینها هم هنوز مشکلِ اعتماد به نفس دارند. حالا همین مثال را در ورزش خودتان به کار ببرید.

اما عزت نفس:

عزت همان ارزشی است که به کل وجودمان می دهیم. در واقع:

اعتماد به نفس "میوه درخت عزت نفس" است.

اعتماد به نفس درختی است که ریشه آن عزت نفس می باشد.

مثلا من در رانندگی اعتماد به نفس ندارم اما می دانم و باور دارم که اگر تمرین کنم می توانم یک راننده عالی شوم، من در شنا کردن مهارت ندارم اما می دانم با تمرینِ درست و به اندازه می توانم یک شناگر قابلی شوم و خودم را با کسِ دیگری مقایسه نمی کنم و اصلا خودم را سرزنش نمی کنم که چرا بقیه از من بهتر هستند، چون من عزت نفس دارم.

ورزشکار باید در مجموع از عزت نفس بالایی برخوردار شود تا در شرایط سختی که در ورزش قرار می گیرد بتواند انگیزه و روحیه و تمرکز خود را حفظ کند. در واقع با داشتن عزت نفس خیلی راحت تر می توانید اعتماد به نفس را بسازید. ورزشکاری که از عزت نفس بالایی برخوردار نباشد در مواجه شدن با شرایط سخت و یا تجربه کردن چند شکست ناامید می شود چون خودش را ارزشمند و با لیاقت نمی داند پس برای اثبات آن ارزش و لیاقت تلاش نمی کند یا اینکه برای اثبات آن ارزش و لیاقت برای دیگران تلاش می کند نه برای خودش. این ورزشکار هر چقدر هم که اعتماد به نفس بالایی داشته باشد (یعنی مهارت + تصاویر ذهنی درست + باور و احساس) اما چون عزت نفس پایینی دارد نمی تواند مدت های زیادی در سطح بالایی قرار بگیرد. شاید در مواقعی خیلی خوب و عالی ظاهر شود اما این عالی بودن ثبات ندارد.

مقاله عزت نفس در ورزش
مقاله اعتماد به نفس در ورزش
با عشق؛ رضا خزایی هستم محقق و روانشناس ورزشی سایت مثبت خود

رضا خزایی کیه؟ 👆👆 کلیک کنید