استرس در زمان مسابقه 😨😧

در زمان مسابقه استرس شدیدی به ذهنم وارد می شود، طوری که کنترلی بر عملکرد و کاری که باید انجام دهم ندارم؟

اگر موقع مسابقه استرس نداشتید به من مراجعه کنید.

بله که همه ورزشکاران موقع مسابقه استرس دارند. اگر استرس نداشتید و به بی خیالی رسیدید و این بی خیالی باعث افت عملکرد شما شد به مشاور یا مربی مراجعه کنید. اما مشکل و مسئله اینجاست که باید بتوانید که استرس را کنترل کنید یا بهتر بگویم که ذهن تان را کنترل کنید.

شما باید بارها و بارها استرسِ را تمرین کنید، مسابقه را تمرین کنید، فشارِ مسابقه را تمرین کنید، شرایط سخت مسابقه را تمرین کنید، مسابقه با حریفانِ قویتر و هم سطح و ضعیف تر از خودتان را تمرین کنید، شب مسابقه و روز مسابقه را تمرین کنید، حتی ناداوری و خیلی از اتفاقات مسابقه را تمرین کنید تا در روز مسابقه آنقدرها غافلگیر نشوید که به شما ضربات سنگینی بزند.

چند مثال برای شما می زنم که به منظور من آگاه تر شوید و بعد چند تا نکته می گویم تا این مسئله برای شما واضح و روشن شود:

فرض کنید تیم ملی فوتبال ایران برای مسابقات جام جهانی می خواهد شش ماه دیگر وارد کشور روسیه شود. حالا تیم ملی فوتبال ایران در کجای کشور خودمان اردو بزند بهتر است؟ جواب واضح هست. باید در جایی اردو بزند که آب و هوای آن شبیه کشور روسیه باشد. مثلا در تبریز یا ارومیه. و این خیلی ناشیانه است که مثلا در کیش یا قشم اردو بزند. پس تیم ملی فوتبال ایران سرمای روسیه را تمرین می کند. و حالا تصور کنید با تیم برزیل همگروه است. حالا باید با چه کشورهایی بازی تدارکاتی برگزار کند؟ این هم مشخص است، مثلا با آرژانتین، پرتغال، اروگوئه. پس تیم ملی فوتبال ایران، برزیل را نیز تمرین می کند.

حالا اینها مثال های بسیار ساده ای هستند اما شما باید وارد جزئیات مسابقه خودتان شوید و همه آنها را بصورت فردی تمرین کنید. مثلا اگر در تمرین یک آسیب جزئی دیدید خیلی سریع تمرین را تعطیل نکنید و با همان آسیب هم ادامه دهید (البته منظورم این نیست که آسیب دیدگی تان جدی تر شود). چون در شرایط مسابقه با توجه به رشته ای که دارید ممکن است دچار آسیب شوید و ناچار باشید که به کارتان ادامه دهید، پس گاهی اوقات باید آسیب دیدگی را نیز تمرین کنید. ازتون خواهش می کنم که منظور این مثال من را متوجه شوید.

سه تا نکته بسیار با ارزش: 

نکته اول) تمرین بی نهایت:

✅ آنقدری تمرین کنید و آنقدری به مهارت هایتان مسلط شوید که در روز مسابقه با به نمایش گذاشتن حتی 60% از توان تان، باز هم بتوانید یک عملکرد راضی کننده را به نمایش بگذارید: منظور من اینست که خیلی خیلی به مهارت هایتان مسلط شوید و خیلی خیلی آنها را در شرایط مختلف به کار بگیرید.

یک صحبت تکراری که خیلی از مشاورانم به من گفته اند: من خیلی تمرین می کنم.

لطفا اجازه ندهید که ذهنِ شما درگیر این فکر شود، خیلی بیشتر از آن چیزی که تمرین کرده اید تمرین کنید

نکته دوم) با ذهنِ مسابقه ای تمرین کنید:

✅ تمرینات و مهارت هایتان را با ذهنیت مسابقه تمرین کنید و ارتقا دهید. شما تمرین می کنید که در مسابقه بهترین باشید نه صرفا در تمرین. بعضی از ورزشکاران هستند که یک تمرین کننده عالی هستند نه یک مسابقه دهنده عالی. برای همین وقتی که وارد مسابقه می شوند و شرایط متفاوت مسابقه رو درک می کنند و فشار مسابقه رو احساس می کنند و قوانین و داور مسابقه رو می بینند استرس زیادی به آنها وارد می شود و اینجاست که به هیچ وجه نمی توانند آن عملکردی را که در تمرین داشتند را در مسابقه به نمایش بگذارند، چون مسابقه را تمرین نکرده اند.

نکته سوم) با احساسِ مسابقه ای تمرین کنید:

✅ تمرینات و مهارت هایتان را با احساس مسابقه تمرین کنید و ارتقا دهید: احساس مسابقه یعنی وقتی که یک مسابقه دوستانه یا درون‌باشگاهی دارید، طوری مسابقه دهید و طوری آن را جدی و مهم بگیرید که اصلا شکست را در آن قبول نکنید. یعنی شما باید استرس و فشار مسابقه رو احساس کنید. دوستان ازتون می خواهم که خودتان را با قهرمانان المپیک یا ملی پوشان مقایسه نکنید، یا خودتان را با دیدن برخی کلیپ های کوتاه مقایسه نکنید. اول اینکه من از سطوح پایین تر از آنها مثال می زنم دوم اینکه آنها نیز این کارهایی که من به شما گفتم را به بهترین شکل انجام داده اند. پس این تصور را نداشته باشید که مثلا: اگر لیونل مسی توی مسابقات دوستانه خیلی جدی بازی کند، آیا احتمال آسیب دیدگی ندارد، آیا خسته نمی شود و ...

با عشق؛ رضا خزایی هستم مشاور روانشناسی ورزشی سایت مثبت خود

رضا خزایی کیه؟ 👆👆 کلیک کنید